10.5 C
Zielona Góra
czwartek, 28 marca, 2024

Czy ekspresy do kawy uchodzą za awaryjne?

Wiadomości

Maja Michalczyk
Maja Michalczykhttps://zielonogorski.pl/
Jako Maja Michalczyk, redaktor Zielonogórskiego Portalu Informacyjnego, moja pasja do dziennikarstwa i miłość do Zielonej Góry skłoniły mnie do stworzenia miejsca, gdzie każdy mieszkaniec może znaleźć coś dla siebie. Od najświeższych wiadomości z regionu, przez kulturalne wydarzenia, aż po informacje o inwestycjach i kryminalnych zagadkach, pragnęłam, aby ten portal był mostem łączącym społeczność. Moja kariera rozpoczęła się od małego bloga, na którym pisałam o lokalnych NGO i akcjach charytatywnych, z czasem jednak zrozumiałam, że mogę zrobić więcej, tworząc platformę pełną ważnych treści. Praca nad portalem nauczyła mnie, jak istotna jest różnorodność tematyczna - od sportu, przez biznes, po politykę. Każdy dzień to nowe wyzwania, ale dzięki wsparciu społeczności i ciągłemu dążeniu do rozwoju, Zielonogórski.pl stale się rozwija, będąc wiernym obrazem dynamiki życia w Zielonej Górze.

Codzienne spożywanie kawy to dla wielu z nas prawdziwy rytuał. Niektórzy piją ją tylko rano, głównie w celu rozbudzenia się, inni zaś widzą w niej swoje ulubione hobby, dlatego wypijają dziennie nawet kilka filiżanek. Do niedawna napój ten trzeba było przygotowywać ręcznie, niektórzy decydowali się na aeropress, inni zaś szli w tradycję. Teraz jednak to ekspresy do kawy stały się najpopularniejszym urządzeniem używanym przez kawoszy. Fakt ten wynika z wielu zalet tego urządzenia oraz minimalnej liczby wad. Należy do nich między innymi wysoka cena zakupu. Przez to wiele osób zastanawia się, czy urządzenia te są awaryjne. Odpowiemy na to pytanie!

Do czego służą ekspresy do kawy?

Ekspres do kawy to urządzenie, które przyrządza kawę wtłaczając do sitka zawierającego zmielone ziarna wodę pod bardzo dużym ciśnieniem. To rozwiązanie ma kilka zalet. Po pierwsze i najważniejsze – uzyskujemy odpowiedni smak kawy. Przetłaczanie wody pod dużym ciśnieniem przez zmieloną kawę wyciąga z niej wszystkie aromaty, które zupełnie zmieniają jej smak, dzięki czemu napój spełnia wszelkie oczekiwania miłośników kawy. Drugą zaletą, podobnie istotną jak ta poprzednia, jest oczywiście komfort. Wystarczy kliknąć na ekspresie przycisk, odpowiadający za przyrządzenie idealnej dla nas kawy – np. espresso, latte czy macchiato. Dalszy proces parzenia przebiegnie automatycznie.

Najczęstsze usterki ekspresów do kawy

Nowoczesne ekspresy do kawy to urządzenia bardzo zaawansowane technicznie, dlatego nie mają w zasadzie nic wspólnego z tymi, które na rynku znajdowały się jeszcze kilka lat temu. Wraz z zaawansowaniem idzie oczywiście również cena, która dla niektórych kawoszy w dalszym ciągu pozostaje na nieakceptowalnym poziomie. Nie bez powodu większość z użytkowników obawia się ich uszkodzenia, szczególnie po upływie standardowej 2-letniej gwarancji. Okazuje się jednak, że nie jest źle – wystarczy dokładnie sprawdzić symptomy uszkodzeń i reagować na ich pojawienie się tak szybko, jak to możliwe, a w razie usterki zlecić jej naprawę w profesjonalnym serwisie.

  • Bardzo głośna praca – co prawda pracę ekspresu ciężko uznać za cichą. Specyfika pracy tego urządzenia nie daje możliwości jego wyciszenia. Często jednak hałas staje się tak duży, że ciężko go znieść, wówczas trzeba poszukać źródła problemu, który tak naprawdę zazwyczaj sprowadzania się do zbyt dużej ilości kamienia. Kamień zwęża prześwit rurek i sprawia, że pompa działa ze znacznie większym obciążeniem. Często również odpowiada za to brud, który bywa przyczyną niedrożności, jak i nieprawidłowo przygotowany filtr wody.
  • Wyciekająca woda – właściciele ekspresów borykają się także z problemem wyciekającej wody, która w większości przypadków zbiera się pod urządzeniem. Zazwyczaj powód jest dość prozaiczny – nieopróżniony zbiornik na skropliny. Może nas spotkać jednak nieco większy kłopot, np. zawór ciśnieniowy, którego średnica się zmniejszyła wskutek zakamienienia.
  • Nieprawidłowa temperatura kawy – to już nieco większy kłopot, który może wiązać się z uszkodzeniem grzałki. Zazwyczaj taka sytuacja pociąga za sobą spore koszty, jednak nie zawsze. Za niewłaściwą temperaturę może także odpowiadać zbyt grube mielenie kawy, jednak zmiany są zazwyczaj dość nikłe i nie pogarszają się z dnia na dzień. Czasami także usterce może ulec płyta główna.
  • Zbyt wolne parzenie kawy – jeśli zauważysz zbyt wolne parzenie kawy, koniecznie sprawdź ustawienie młynka. Ziarna zmielone na proszek stawiają wodzie bardzo duży opór, przez który gotowa kawa wypływa z dozownika znacznie wolniej, niż przy większej granulacji. Warto także co pewien czas przetykać otwory wykałaczką. Lecz ostrożnie – to bardzo delikatny podzespół!
Maja Michalczyk
Maja Michalczykhttps://zielonogorski.pl/
Jako Maja Michalczyk, redaktor Zielonogórskiego Portalu Informacyjnego, moja pasja do dziennikarstwa i miłość do Zielonej Góry skłoniły mnie do stworzenia miejsca, gdzie każdy mieszkaniec może znaleźć coś dla siebie. Od najświeższych wiadomości z regionu, przez kulturalne wydarzenia, aż po informacje o inwestycjach i kryminalnych zagadkach, pragnęłam, aby ten portal był mostem łączącym społeczność. Moja kariera rozpoczęła się od małego bloga, na którym pisałam o lokalnych NGO i akcjach charytatywnych, z czasem jednak zrozumiałam, że mogę zrobić więcej, tworząc platformę pełną ważnych treści. Praca nad portalem nauczyła mnie, jak istotna jest różnorodność tematyczna - od sportu, przez biznes, po politykę. Każdy dzień to nowe wyzwania, ale dzięki wsparciu społeczności i ciągłemu dążeniu do rozwoju, Zielonogórski.pl stale się rozwija, będąc wiernym obrazem dynamiki życia w Zielonej Górze.
- Reklama -

Wydarzenia

- Reklama -

Partnerzy

Strony internetowe Zielona GóraDoradca Finansowy Zielona GóraZäune Aus Polen - Thor GubinSkup aut Poznań MOTO-HOME

o Zielonej

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam :(

Uprzejmie prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie blokad reklam.

Dziękujemy i życzymy miłej lektury :)